Webfejlesztés árak - miért ennyi az annyi egyedi fejlesztésnél - Composite Solutions
Composite Solutions

Webfejlesztés árak - miért ennyi az annyi egyedi fejlesztésnél

Webfejlesztés árak - miért ennyi az annyi egyedi fejlesztésnél

„Ti vagytok a harmadik csapat, akiknek ki kellene fizetnem a fejlesztést, rengeteget költöttem már erre, mi a biztosíték, hogy most ez működni fog?” - ez a kérdés sajnos nem egyszer, de nem is kétszer hangzott el a megbízóinkkal való egyeztetések során.

Tapasztalatunk szerint számos projekt indulása azért hiúsul meg, mert a megrendelőt az előzetes felmérések, megbeszélések után hidegzuhanyként éri az árajánlatunkban található összeg. Sok esetben a hozzánk forduló cégvezető vagy más illetékes már elkezdte a fejlesztést egy, vagy több fejlesztő céggel, de minden korábbi megbízottnál volt valami olyan hiba a képletben, ami miatt egyszer sem lett befejezve a projekt.

Ez a cikk azért született meg, hogy kicsit átláthatóbbá tegyük, hogy adott esetekben miért kerül az a végösszeg az ajánlatunkba, ami, illetve mi garantálja, hogy ha mi végezzük a fejlesztést, valóban az lesz a végeredmény, amit előre megbeszéltünk és amit szeretnél.

Ettől válik profivá az egyedi fejlesztés

Nálunk a fejlesztés – legyen az egyszerűbb, CMS alapú weboldal, vagy egy komplexebb webalkalmazás – minden esetben irányított folyamat mentén kell haladjon. Ezt a folyamatot pár folyamatlépésben könnyedén meg lehet határozni, természetesen nagyobb projektek esetén ez bővül:

  1. Igényfelmérés
  2. Specifikálás
  3. Árajánlatkészítés
  4. Tervezés és fejlesztés
  5. Üzemeltetés

Szigorú és meghatározott menetrend szerint haladunk, mert sok más cég hozzánk került korábbi munkáját látva már egyértelművé vált számunkra, hogy ha egy fejlesztő csapat úgy kezd neki a fejlesztésnek, hogy nem tiszta az a folyamat, ami mentén az eredménytermék elő fog állni, akkor könnyedén futhat vakvágányra az egész fejlesztés. Sok esetben láthattuk, hogy egyáltalán nem voltak előre megfogalmazott részegységei a projektnek, vagy éppen szűkebb erőforrással számoltak, mint amit a projekt valójában megkövetelt volna.

A fent felsorolt ideális folyamat lépésekből az is egyértelműen kiderül, hogy a mi nézeteink szerint egy profi eredményt ígérő vállalkozás nem engedi meg, hogy valaki egyedül álljon neki egy fejlesztési projektnek, és próbálja lekoordinálni, menedzselni, tervezni és fejleszteni is az adott rendszert. Hiába jó egy szakember, egy fejlesztés különböző aspektusaihoz különböző tudásra és látásmódra van szükség.

Például egy jó adatbázis szakember vélhetően nem fog tudni olyan elegáns, vagy éppen modern design-t, UX/UI-t készíteni a terméknek, mint egy webdesigner, és vice versa. Ahhoz, hogy egy cég kifogástalan minőségben tudja kivitelezni a termékeit, szüksége van külön-külön ezekre a kompetenciákra a cégen belül, és ez sajnos (vagy nem sajnos) sok esetben az árajánlaton, de az eredményen is meglátszik.

Akkor válasszam mindig a drágább ajánlatot?

Nem aranyszabály, hogy mindig a legdrágább ajánlat a legjobb választás, viszont érdemes tájékozottan és nyitottan, hosszútávon gondolkodva állni ehhez a kérdéshez. Sok vállalkozó azért tudja piaci ár alatt vállalni a szolgáltatását, mert egyedül vág bele a projektekbe és emiatt sokkal kevesebb költsége keletkezik. De ezekben az esetekben az ár csökkenésével egyenes arányban a kockázat is megnövekszik, hiszen legtöbb esetben ezek a vállalkozók az alacsony áraik miatt túlterheltek, és ez könnyen mehet a munka minőségének rovására is. Arról a kockázatról nem is beszélve, hogy ha egy egyedül dolgozó vállalkozó kiesik a képből, akkor nagy valószínűséggel az ő általa elkezdett szoftvert nem, vagy csak nagyon magas áron fogja tudni más cég befejezni.

Amikor drágább a leves, mint a hús

„Az előző fejlesztőm 90%-ig elkészült a szoftverrel, már tényleg csak be kell fejezni…” hangzik el a mondat a megrendelőtől.

Miért rázza ki a hideg az új fejlesztő céget ettől a mondattól? Miért fog ez ugyanannyiba, vagy még többe kerülni, mintha elölről kezdenék az egészet? Pedig csak egy nagyon kicsi hiányzik…

Ennek egyszerű és logikus okai vannak:

  • Ha a fejlesztő „abbahagyta” a projektet, akkor feltételezhetjük, hogy nem egy kiforrott módszertanokkal rendelkező, komoly cégről van szó. Emiatt a forráskód nagy valószínűséggel nem, vagy gyengén lesz dokumentálva.
  • Minden fejlesztő cégnek és vállalkozónak más a kódolási stílusa, és egy bizonyos készültségi szint felett - tehát ahhoz, hogy elkezdett munkát “csak” befejezzünk - ezt a stílust kell folytatni, hogy a végeredmény működőképes legyen. Ennek okán az addig elkészült projektet teljes egészében vissza kell fejteni a fejlesztőknek és visszamenőleg le kell dokumentálni.
  • Ha a korábbi fejlesztő nem használt semmilyen keretrendszert, vagy nem azt használta, amiben az újonnan felkért cég mindennapi munkáját végzi, úgy a fejlesztőknek fel kell kutatni az adott technológiát – vagy erre külső erőforrást kell bevonjon – és csak azután, hogy annak a fortélyait elsajátítja tud hozzákezdeni a feladathoz.
  • A fejlesztési fázist követően nehéz vonalat húzni oda, amit „otthagyott” az előző fejlesztő, és amit az új cég fejlesztett az alkalmazásba, így a felelősségvállalás kérdése is nehezebb. Ha nem megy valami, az kinek a hibája, ki fogja kifizetni a javítást? Itt kezdődik az ujjal mutogatás és ez talán az egyik legbiztosabb receptje a megrendelő-kivitelezői viszony megromlásának.

Általában a félbe hagyott munka befejezésére irányuló megkereséseknél az árajánlat összege a fenti okok miatt minimum ugyanannyi, de inkább több lesz, mintha az előző fejlesztő által használt igények, brief-ek, specifikációk és statikus tartalmak alapján újraírásra kerülne a teljes szoftver. Egy újraírt szoftver esetében a határidő is könnyebben meghatározható, és a későbbiekben az esetleges hibákért a felelősségvállalás és a garanciális javítás is egyértelművé válik.

Itt fontos azt megjegyezni, hogy vannak esetek, amikre ez nem érvényes. Léteznek olyan projektek, amiknek az átadás-átvételi folyamata tiszta, a forráskód dokumentált és könnyen folytatható, vagy modulárisan plusz funkciók belefejleszthetők. Sajnos a tapasztalataink szerint ez sokkal ritkább eset…

Na de akkor mennyi az annyi?

A végső ár szinte minden esetben igény és funkciófüggő!

Egyszerű bemutatkozó weboldal, főként statikus tartalmakkal, egy bloggal, egyszerű adminisztrációs felülettel a dinamikus tartalmak szerkeszthetőségéért nettó 400.000 és 700.000 forint között meg tud állni. Itt, ami jelentős összegnövelő tétel lehet, az

  • a nyelvesítés,
  • az admin felület funkciói,
  • az egyedi grafikai elemek készítése
  • és az esetleges integrációk (hírlevél, analitikai szoftverek, CRM, stb.).

Az egyedi webáruház teljesen más tészta. Egy webáruház fejlesztésénél legfőbb cél, hogy a lehető legtöbb látogató vásároljon is, emiatt egyszerű, könnyen használható és gyors felületekre van szükség, amik ösztönzik a látogatót arra, hogy vásároljon, és később visszatérjen az oldalra. Egy egyedi webáruház fejlesztésénél szintén a funkciók függvényében, de legalább nettó 5.000.000 forintos befektetéssel kell számolni. Egy webáruház esetében is vannak jelentős költségnövelő tételek, úgy mint

  • a nyelvesítés,
  • az admin felület funkciói (tömeges termékkezelés, kimutatások generálása),
  • az egyedi grafikai elemek készítése,
  • az integrációk (fizetési kapuk, online számlázók, készletkezelő rendszerek, stb.),

Arról semmi esetre se feledkezzünk meg, hogy egy egyedi webáruházban a teljes értékesítési folyamat ügyviteli oldala igényvezérelt, így rengeteg manuális feladatot lehet benne automatizálni, ami jelentősen gyorsítja a befektetés megtérülését egy dobozos webshop rendszerhez képest.

Egy egyedi ügyviteli rendszer fejlesztése a nettó egymillió forinttól egészen a több tízmillió forintig is skálázódhat. Itt egyértelműen az határozza meg a befektetés összegét, hogy milyen funkciókkal tudjuk az adott vállalkozás belső működési folyamatait egy testreszabott rendszerrel megtámogatni. Egy ilyen rendszer feladata az üzleti folyamatok optimalizálása, a lehető legtöbb automatizálás bevezetése és a vállalkozás átláthatóságának elérése. Ezek a rendszerek – tapasztalataink szerint befektetési összegtől függetlenül – 1-2 éven belül megtérülnek.

Amennyiben a Te vállalkozásod is dinamikusan fejlődik, és igényes, funkciókban gazdag weboldalt, webshopot álmodtál meg, ne várj tovább! Ha úgy érzed sokat dolgozol papíron és repetitív a feladatod, akkor pedig végképp jó helyen jársz!

Vegyük fel a kapcsolatot és beszéljük át elképzeléseidet!

Digitális transzformáció.
Vágjunk bele együtt MÉG MA!