Mobilalkalmazás fejlesztés – ötlettől a megvalósításig - Composite Solutions
Composite Solutions

Mobilalkalmazás fejlesztés – ötlettől a megvalósításig

Mobilalkalmazás fejlesztés – ötlettől a megvalósításig

Mobilalkalmazás fejlesztés – ötlettől a megvalósításig

Weboldala manapság mindenkinek van, saját mobilalkalmazással azonban kevesen rendelkeznek. Pedig nem elhanyagolható a jelentősége: akár napi 3-5 órát is eltöltünk telefonunk nyomkodásával, majdnem minden cselekedetünkhöz nélkülözhetetlen eszközzé vált. Új ügyfelek elérése céljából, esetleg saját innovatív ötlet megvalósítása érdekében is hatékony stratégiának minősülhet, azonban a megvalósítás érdekében jelentős befektetésre lesz szükségünk.


Mennyibe kerül egy mobilalkalmazás fejlesztése?


Az árat sok tényező befolyásolhatja, mint például a funkciók összetettsége, illetve a felület, amelyre készül az alkalmazás. Ahhoz, hogy piacképes applikáció szülessen, olyan felhasználófelületet kell kialakítani, amely igazodik a folyamatosan változó trendekhez. Egy olyan alkalmazás fejlesztése pedig, amely kreatív és egy plusz élményt ad a felhasználónak, hosszú tervezést és sok időt igényel. Ki kell alakítani egy olyan logikai felépítést, amely vezeti a felhasználót és ott tarja és igazodik a felhasználó eddigi elvárásaihoz. Ugyanis az elvárások magasak, és a jóhoz könnyen hozzászokunk, így egy bizonyos szintet muszáj megugrani.

Megkezdődik az ötletelés, amelyeket további egyeztetések követnek, de a munka érdemi része még el sem kezdődött és ezek után a design tervezése, akár 1 hónapot is igénybe vehet. De itt jön szóba a kívánt alkalmazás bonyolultságának jelentősége. Egy egyszerű, szimpla felépítéssel és pár fő funkcióval rendelkező alkalmazás is 800.000 Ft-tól indul, amennyiben viszont ennél magasabbak az elvárásaink, több felületre, egyedi megoldásokra vágyunk 1,5 milliótól is indulhat a projekt. 

A folyamat legidőigényesebb szakasza pedig maga a fejlesztés és a tesztelés. Itt alapvetően a fejlesztők munkára fordított idejével, illetve számuk fogja befolyásolni az árat, amely szoros összefüggésben van azzal, milyen felületre kívánjuk kiadni a kívánt alkalmazást.


Miért fontos, hogy Andoid vagy IOS? Mindkettőre érdemes lehet lefejleszteni?

Igen, mindenképpen! Jelenleg a mobilpiacot a két tech óriás fedi le szinte teljes egészében és kutatások szerint a mérleg inkább a Google javára billen, mégsem lenne érdemes csak Android-os felületre fejleszteni. Az IOS felhasználók körében ugyanis nagyobb hajlandóság állapítható meg a fizetős alkalmazások megvásárlása iránt, így mindkét operációs rendszer igénybe vétele szükséges. Ezzel kapcsolatban azonban tudnunk kell, hogy a két rendszer nagymértékben eltér egymástól, így alapvetően két külön fejlesztői csapat kellhet, ami pedig természetes, hogy nagyban növeli a költségeinket. Ennek elkerülése érdekében találták ki az ún. cross-platform megoldásokat. De mit is jelent ez?

Lényegében egy hidat jelent a különböző platformok között, minek következtében nem kell egy teljesen új kódot a különböző felületekre megírni, hanem az eredeti kódbázis majdnem 80%-át fel lehet használni. Erre adnak lehetőséget az egyes keretrendszerek mint a Xamarin a Microsoft részéről, React Native a Facebooktól vagy a Google által 2016-ban piacra dobott Flutter.

Mindezek után pedig számolni kell még a karbantartási költségekkel, üzemeltetéssel, illetve a felmerülő egyéb problémák megoldásával is.


Összegzés

Amennyiben tényleg megszületett az elhatározás saját mobilalkalmazás fejlesztése iránt, mindenképpen érdemes körülnézni a piacon és felelősségteljesen választani egy fejlesztői csapatot. Sokat mindenki el tud kérni, de minőségi munkát kevesebben nyújtanak. Ennek érdekében érdemes árajánlatot kérni és rákérdezni a fentebb felsorolt szempontokra is.

Bármely egyéb kérdése van a témával kapcsolatban, vagy belevágna saját alkalmazásának fejlesztésébe, keressen minket bizalommal a +36 30 484 2226-os számon vagy az info@composite-solutions.hu e-mail címen.

Digitális transzformáció.
Vágjunk bele együtt MÉG MA!