Jogilag mire van szükség egy weboldalhoz? - Composite Solutions
Composite Solutions

Jogilag mire van szükség egy weboldalhoz?

Jogilag mire van szükség egy weboldalhoz?

Manapság már minden megtalálható online, minden üzletnek van weboldala vagy már az egész üzlet csak egy online webshopon keresztül működik. Egyszerűbb, gyorsabb, azonban pontosan emiatt sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az óvatosságra, illetve a fogyasztók védelmére, így mindenki számára, aki szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenységi körén kívül jár el.


Miért van szükség a fogyasztók védelmére?

Amikor egy természetes személy megvásárolja a termékünket, szerződést köt velünk. Egy szerződésnél pedig fontos, hogy a felek egybehangzó akaratnyilatkozatáról legyen szó, hogy mindkét fél elegendő információval rendelkezzen. Általában a fogyasztó egy kiszolgáltatott helyzetben van ezért, pontosan emiatt van szükség a fokozott védelmükre, feloldva ezzel a felek közötti információs aszimmetriát.


1. Adatvédelmi Tájékoztató

Az Európai Unió adatvédelmi rendelete, azaz a GDPR sokak számára nem újdonság. Magyarországon, úgy mint a többi uniós tagállamban, az uniós jog elsőbbségének elve érvényesül, ezért feltétlenül meg kell felelni a követelményeknek, akár ehhez igazítani a belső jogszabályokat is. A rendelet részletesen rögzíti a vállalkozások és szervezetek részére a személyes adatok gyűjtésére, tárolására és kezelésére vonatkozó szabályokat. A GDPR nem csupán az európai unió területén székhellyel rendelkező szervezetekre vonatkozik, hanem az olyan, nem uniós székhelyű szervezetekre is, akik uniós polgárok adatait kezelik.

A tájékoztató terjedelmét, tartalmát alapjában meghatározza a vállalkozása által folytatott adatkezelési tevékenység. Alapvetően a következőket kell tartalmaznia:

- Ön vállalkozásának/szervezetének adatai

  • fogalmak meghatározása
  • a kezelt adatok csoportjai
  • az adatkezelés célja
  • az adatkezelés jogalapja
  • az adatkezelés időtartalma
  • adattovábbításra vonatkozó információk
  • jogok, jogorvoslati lehetőségek

A felsorolás nem teljes körű, azonban figyelni kell arra, hogy az információkat világosan és érthetően kell az ügyfél tudomására adni. Amennyiben cége nem felel meg a rendeletben foglaltaknak, akár 10.000.000. Ft értékben is számíthat bírságra, és sajnos ez nem egy másolós feladat, más weboldaláról, hiszen ahány cég, annyi adatkezelés, így javasoljuk minden esetben jogász bevonását a folyamatba.


2. Impresszum

Másik legalapvetőbb és kötelező elvárás, hogy a weboldalán jól láthatóan és egyszerűen tüntesse fel a cég nevét, székhelyét, telephelyét, elérhetőségeket. Mindamellett pedig a cég nyilvántartásra vevő hatóságot is meg kell nevezni, adószámot feltüntetni, illetve a tárhely szolgáltató adatai szintén elengedhetetlenek. Amennyiben a tevékenysége bármilyen engedélyhez van kötve, így az engedély számának feltüntetése, illetve az eljáró hatóság megnevezése is szükséges.


3. ÁSZF = Általános Szerződési Feltételek

Mindenki elfogadja, gyorsan végig pörgeti, de mihez is adjuk a hozzájárulásunkat? Amikor buszon utazunk, vásárolunk online, tehát egy gyakran ismétlődő, tömeges folyamatban veszünk részt, nem írunk alá minden egyes alkalommal egy szerződést, de ez nem jelenti azt, hogy nem is jön létre.

Az általános szerződési feltételek bepipálásával elfogadjuk a szerződést, így magunkra nézve kötelezőnek ismerjük el az abban foglalt kötelezettségeket. Buszos példa esetében tesszük ezt mind ráutaló magatartással, amikor megvesszük a jegyet. Lényege, hogy az egyik fél egyoldalúan formalizált feltételeknek megfelelően elkészíti a szerződést, másik fél pedig passzív magatartást tanúsítva elfogadja azt. Így nem kell minden egyes megrendelésnél újra megtárgyalni minden feltételt, tehát egy sokkal gyorsabb és hatékonyabb folyamat jöhet létre.


Kinek lehet rá szüksége?

  • weboldal, webshop üzemeltetőnek
  • szoftverek, mobilalkalmazások értékesítéséhez
  • szolgáltató cégeknek


Mit kell tartalmaznia?

Az általános szerződési feltételeknek tartalmaznia kell a szolgáltatások, termékkörök leírását, a megrendelés menetét, fizetési lehetőségeket és természetesen az ügyfél elállási jogát, panaszkezelés menetét. Hibás teljesítés esetére vonatkozóan ki kell térni a kellékszavatossági, illetve jótállási kérdésekre, illetve egyéb fogyasztóvédelmi kérdések is szóba jöhetnek. A jogszabályok védenek bennünket bizonyos szintig, így például az egyoldalúan, a fogyasztó számára kedvezőtlen feltételeket tartalmazó ÁSZF megtámadható, tisztességtelen kikötés miatt, amelynek következtében az alkalmazót eltiltják a folyamat további alkalmazásától. De ne felejtsük el, hogy az igazi biztonságot az adja, ha mi magunk is elolvassuk az apró betűs részeket.


Jelen cikkünk nem minősül jogi tanácsadásnak és nem helyettesít egyéb jogi eljárást. A cikk kizárólag a Composite Solutions szakmai véleményét tartalmazza.


Digitális transzformáció.
Vágjunk bele együtt MÉG MA!