Így hozhat az egyedi fejlesztés már az első évben 170 %-os megtérülést! - Composite Solutions
Composite Solutions

Így hozhat az egyedi fejlesztés már az első évben 170 %-os megtérülést!

Így hozhat az egyedi fejlesztés már az első évben 170 %-os megtérülést!

Nagyon fontos szempont egy egyedi szoftver fejlesztésénél, hogy a készülő termékre befektetésként tekintsünk. Egy befektetés esetében pedig számos szempont közül az egyik legfontosabb a megtérülés.

A fejlesztendő szoftver megtérülésének meghatározása összetett feladat, sok egyedi aspektust kell figyelembe venni, és a gyakorlat azt mutatja, hogy számos előnyre pedig csak használat közben derül fény.

Több egyszerű példát tudnék hozni korábbi projektjeinkből, de egyetemes törvényszerűségeket aligha, hiszen egy webshop példáját tekintve teljesen más a matematika, mint például egy ügyviteli szoftver esetében.

Mikor jó befektetés az egyedi webshop?

Egy webshop megtérülésénél a dobozos rendszerek használatának kérdése mindig kísértést jelent. Nem véletlen, hiszen, ha egy webáruháznak nincs szüksége a működéshez elengedhetetlen, egyedi funkciókra, akkor egy havi díjas szolgáltatás egy évre átszámolva kisebb befektetési összeget mutat, és gyorsabb megtérüléssel kecsegtet – bár a szoftvernek csak a felhasználási joga kerül a vállalkozáshoz.

Ha azonban az igényelt webfelület bonyolult, a dobozos rendszereken túlmutató fejlesztéseket igényel, nem csak szükség van egyedi fejlesztésre, de ez az egyetlen járható út az igényeknek megfelelő, kiszámítható működésre, így a megtérülésre is.

Ha arra vagyunk kíváncsiak, milyen gyorsan tudja visszahozni egy egyedi fejlesztésű webáruház az árát, a következő tényezőket biztosan figyelembe kell venni:

Kiadás Bevétel
  • Teljes fejlesztési költség;
  • Egyéb felmerülő igények, továbbfejlesztési feladatok évente;
  • Szerverköltség évente;
  • Üzemeltetési költség évente;
  • Automatizmusok által megspórolt bérköltség;
  • Szoftver által termelt bevétel;

Hogyan generál nyereséget egy egyedi fejlesztésű szoftver?

Egyedi fejlesztésű szoftverre legtöbbször akkor merül fel igény, amikor egy vállalkozás a munkamenetét optimalizálná, vagy átláthatóbbá és gyorsabbá tenné működését. Ilyenkor már az igények felmerülésekor megfogalmazódik az a probléma, amire a fejlesztés megoldást nyújt majd, és ebből könnyűszerrel megsaccolható, hogy mennyi hozamra számíthatunk az új rendszer vagy rendszerek bevezetésével.

Sok esetben előfordul, hogy egy elkészült új rendszer használata közben új igények merülnek fel, vagy más olyan területek is jobban szemet szúrnak, ahol a változtatás jelentős időmegtakarítást és így kézzel fogható anyagi előnyöket is ígér. De egy fejlesztés sok olyan területen is hozhat pozitív változásokat, melyeket ugyan csak secunder módon, de végső soron mégis csak pénzre lehet váltani a végén.

Lássunk egy valós példát!

Fejlesztettünk egy egyedi kiskereskedelmi kasszaszoftvert egy cégnek, melynek célja a bolti értékesítés leegyszerűsítése, a cikk és készletadatok nyilvántartása, az alapvető üzleti folyamatok támogatása – értem itt a bevételezést, kivételezést, raktárak közti mozgatást, a selejtezést és a napi kasszazárást –, az adatokból kimutatások generálása, adatszolgáltatási funkciók és az alkalmazottak menedzselése.

Egyszerűsítve: az eladók elé a kasszába kerültek érintőképernyős tabletek, amin – hasonlóan egy bolti önkiszolgáló kiosk-hoz – be tudják ütni, amit a vásárló a kosarába pakolt. Egy integrált mérleg segítségével a „kilós” termékek azonnal valós eladási árukon kerülnek számításra. A vásárlás végén a rendszer automatikusan blokkot, vagy igény esetén ÁFÁ-s számlát nyomtat és levonja a készletből a megvásárolt mennyiséget. Több kasszaállomás működik, ezek mindig az aktuális árakat mutatják a pénztárosoknak.

Az üzletvezető a bevételezéskor egy adminisztrációs felületre felüti a beszerzett termékekből a mennyiségeket és a beszerzési árakat, ebből automatikusan meghatározásra kerülnek – előre, saját maguk által beparaméterezve – az adott termékeknek az eladási árai.

A szoftver bevezetése előtt mindezt minden reggel nyitás előtt papíron végezték el, és spirálfüzetből keresték ki az eladók az adott termékek eladási árait az értékesítés közben.

Mikor térült meg nekik a fejlesztés? Nagyon gyorsan.

Bekerülési és éves ráfordítási költség

Bekerülési érték
Teljes fejlesztési költség4 000 000 Ft
Kapcsolódó eszközbeszerzés1 000 000 Ft
Teljes bekerülési érték5 000 000 Ft
Folyamatos ráfordítások
Egyéb felmerülő igények, továbbfejlesztési feladatok évente250 000 Ft
Szerverköltség évente60 000 Ft
Üzemeltetési költség évente600 000 Ft
Összes ráfordítás évente910 000 Ft
Bekerülés + éves ráfordítás:5 910 000 Ft

Szoftver generálta éves plusz bevétel

Megspórolt bérköltség évente:
  • Minden reggel ~150 termék mérlegelt átlagárának meghatározása=2 ember * 1,5 óra=napi 3 óra. Átlagos bruttó havi 500 000 Ft fizetéssel ez napi 9 375 Ft
  • Minden hét végén leltár, ahol a készlet adatokat papíron kezelve végezték=2 ember * 2,5 óra=heti 5 óra. Átlagos bruttó havi 500 000 Ft fizetéssel ez heti 15 625 Ft
  • Túlzó becsléssel szoftver kezelése negyedére csökkenti a fenti folyamatokra ráfordított időt
2 250 000 Ft
Napi kasszazárások által realizált plusz profit évente:
  • Jelen példában mérvadó volt, hogy az alkalmazottak a készpénzes értékesítéseknél a kasszákat általában 0-tól párezer forint többlettel zárták. A rendszerből kimutatható, hogy a kasszák a jelenlegi forgalmuk mellett napi átlagosan 15 000 Ft készpénztöbblettel zárnak. Ez a párhuzamosan működő 2 kasszán 30 000 Ft napi többletet mutat.
7 200 000 Ft
Összes bevétel évente9 450 000 Ft
A szoftver használatából adódó plusz bevétel évente9 450 000 Ft
A szoftverhez kapcsolható kiadások évente910 000 Ft
Nyereség évente8 540 000 Ft
Az első év mérlege (bevétel-bekerülés és ráfordítás)170,8%

Persze, az egyenlet nem ilyen egyszerű, hiszen nem kalkuláltunk például a plusz áram és internet igénnyel, a dolgozók betanulásának időbeli költségeivel, és a rendszer telepítésének díjával sem.

Ugyanakkor a pozitív oldalon is megjelenik pár extra, vélhetően forgalomnövekedést generáló tényező, mint hogy az üzlet modern eszközökkel gazdagodott, a vevő oldali kijelzőn a vásárló valós időben követheti, amit a kasszás felüt, a kiszolgálás gyorsabb lett, így a vásárlói élmény is nőtt, valamint kényelmi faktorként jelentkezik, hogy a tulajdonos otthon a saját laptopjáról is tudja követni a folyamatokat, kezelni az üzletét.

Amennyiben neked is segíthetünk igényeidre szabott, egyedi fejlesztésű szoftverrel abban, hogy üzleti folyamataidat optimalizáld, és ezáltal több bevételre tegyél szert, vagy csökkentsd kiadásaidat ne várj tovább!

Keress minket bizalommal és mondd el elképzeléseit, hogy együtt mihamarabb megvalósíthassuk azokat!

Digitális transzformáció.
Vágjunk bele együtt MÉG MA!