Egyedi fejlesztés vs. dobozos weboldal - Composite Solutions
Composite Solutions

Egyedi fejlesztés vs. dobozos weboldal

Egyedi fejlesztés vs. dobozos weboldal

Egyedi fejlesztés vs. dobozos weboldal – mi a különbség és melyik a jobb választás?

Manapság már szinte kivétel nélkül minden vállalkozásnak szüksége van online megjelenésre, elkerülhetetlen lépés a weboldal készítés. Számtalan mód és lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy akár egyszerűbb, akár összetettebb, funkciókban gazdagabb webfelületeket hozhassunk létre, de laikusként valószínűleg nehéz a döntés. Az ideális választásban sok aspektus döntő szerepet játszhat. Ilyenek például:

  • A webfejlesztés ára;
  • A kívánt funkciók összetettsége;
  • A felület stílusának elvárt egyedisége;
  • Az igények várható növekedési üteme,
  • A weboldal készítését végző cég megbízhatósága;

Ezek az aspektusok külön-külön és összefüggéseikben is fontosak a döntés szempontjából. Egzakt megoldás nincs, a lehetőségek közül nincs egyértelműen rosszabb vagy jobb választás, itt leginkább az adott célra vonatkozóan lehet jobb, esetleg rosszabb vagy drágább döntést hozni.

Nézzük meg most, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre akkor, ha weboldal készítésről van szó, mit jelentenek az alapfogalmak, mint dobozos weboldal, CMS vagy egyedi fejlesztés és mely esetekben, melyik megoldások lehetnek észszerűbbek, kifizetődőbbek!

Mit nevezünk dobozos weboldalnak

Amikor egy weboldalt úgy emlegetnek, hogy „dobozos” weboldal, webshop vagy rendszer, akkor az alatt azt értjük, hogy gyorsan, akár programozói tudás nélkül is összetehető a weboldal tartalma különböző sablon felületekre. A rendszer az esetek túlnyomó többségében előfizetéses rendszerben működik, amíg térítjük a díjat, addig lesz elérhető az elkészített oldal.

A dobozos weboldalak esetében a szolgáltató nem ad egyedi fejlesztési szolgáltatást a rendszerhez, hanem azokból a lehetőségekből tud az előfizető gazdálkodni, amik az előre elkészített szoftverben megtalálhatók.

Ritka esetekben, plusz költség fejében esetlegesen lehet bele egyedi igényeket is illeszteni, de ez nem alapértelmezett, és általában nem része a terméknek/szolgáltatásnak.

A legtöbb alapfunkció megtalálható az ilyen weboldalakban, webshopokban is, mint például:

  • Kezdőlap tartalmak és képi elemek feltöltése;
  • Szolgáltatások listázása;
  • Kapcsolati adatok és e-mail küldő felület;

Az előfizetős dobozos webshopok esetén a legtöbb általános webshop funkcionalitás is megtalálható, úgy mint:

  • Termék és kosárkezelés;
  • Bankkártyás fizetési és szállítási módok;
  • Rendelés nyomon követés;
  • Automatikus online számla kiállítás (általában külön számlázó integrációjával);

A legnépszerűbb dobozos weboldal szolgáltatók a teljesség igénye nélkül:

Mit nevezünk CMS-nek?

A CMS-t magyarul tartalomkezelő rendszernek nevezzük. A tartalomkezelő rendszer a dobozos weboldal továbbfejlesztett típusa, célja, hogy az egyszerű dobozos weboldalkészítő rendszereknél több mozgásteret engedjenek a felhasználóknak, anélkül, hogy a weboldal elkészítése programozói tudást igényelne, bár itt már elengedhetetlen a rendszer kezeléséhez szükséges ismeretek megszerzése. A CMS rendszerek legtöbb esetben egyedi plugin-ekkel bővíthetők, és ezáltal egyedibb funkcionalitások is kialakíthatók velük, egyedi stíluselemek hozhatók létre és kevésbé köti meg a felhasználó kezét maga a rendszer.

A CMS-ek közül a legismertebb a Wordpress. A Wordpress egy PHP és MySQL alapú CMS, amihez számtalan bővítmény használható. A bővítmények egy része fizetős, de számos ingyenes megoldás is rendelkezésre áll a különböző igények kielégítésére.

Webshop készítésére ugyan alkalmas a rendszer, viszont érdemes megfontolni a hosszú távú célokat, mert jöhetnek olyan igények a későbbiekben, amire sajnos a Wordpress keretein belül már nem, vagy csak nagyon kompromisszumosan lehet megoldást találni.

Léteznek még a Wordpress-en kívül más CMS rendszerek is, mint például:

  • Joomla;
  • Drupal;
  • OctoberCMS;

Mikor érdemes dobozos vagy CMS weboldalt választani?

Ezek a megoldások leginkább azokban az esetekben ajánlottak, amikor:

  • a vállalkozás rendkívül költséghatékony, egyszerű megoldást keres,
  • a weboldalon nincs szükség az alap funkciókon túl szinte semmi extrára,
  • a kinézet tekintetében is nagy a kompromisszumkészség,
  • előreláthatólag az oldallal kapcsolatos elvárások nem is fognak változni.

Hogyan néz ki egy egyedi fejlesztés

Az egyedi szoftverfejlesztés egy olyan folyamat, ahol nem egy előre elkészített séma keretein belül kell mozognia az eredményterméknek, hanem a fókusz az igényeken van, és erre készül a lehető legjobban testreszabott megoldás. Nincsenek szűk keretek sem határok, a szoftver maximálisan, igényspecifikusan tudja kielégíteni az elvárásokat és rugalmasan képes fejlődni, amennyiben ez szükséges.

Az egyedi fejlesztés a gyakorlatban lebontható jól elkülöníthető folyamatlépésekre – szintén a teljesség igénye nélkül:

  1. Igényfelmérés – Itt egy megbeszélés keretében felmérjük, hogy a megrendelő mit szeretne rövid és hosszútávon elérni fejlesztendő a rendszerével.
  2. Brief készítése – Ebben a folyamatlépésben a megbeszélésen elhangzottak alapján meghatározzuk az adott feladat részegységeit, amik a fejlesztéshez szükségesek. Mivel maga a brief is egy részletes igényleírás, így kisebb fejlesztés – például egy landing oldal fejlesztése – esetén külön specifikáció írása nem is szükséges. Terjedelme max 1-2 oldal.
  3. Specifikálás – Amennyiben a projekt mérete megkívánja, szükséges elkészíteni a részletes specifikációját a kívánt rendszernek. Ez tartalmaz minden, a szoftverhez kapcsolódó olyan részletet, mely szükséges a fejlesztőknek, és biztonságot nyújt a megrendelőnek, hogy azt fogja kapni, amit valóban szeretne. Nagyobb fejlesztési feladatok esetében a specifikáció több 10-20, akár 100 oldalasra is hízhat. A specifikációt a megrendelőnek el kell fogadni, mielőtt tovább lehetne lépni a folyamatban.
  4. Árajánlatkészítés – A specifikáció / brief alapján megtervezzük a fejlesztéshez szükséges erőforrásokat. A becslések általában munkaórában kerülnek meghatározásra és különböző fejlesztői óradíjak társulnak hozzájuk.
  5. Tervezés és fejlesztés – A specifikáció alapján elvégezzük az adatbázis és a szoftver technikai tervezési feladatait, és a fejlesztők munkához látnak. A fejlesztés egyes lezárható mérföldköveinél egy ügyfél által is elérhető demó felületre kitelepítésre kerül a szoftver aktuális verziója, és ezáltal folyamatában is végig követhető a munka.
  6. Üzemeltetés – A szoftverfejlesztés egyik aranyszabálya: Nincs olyan, hogy kész szoftver. Mindig jönnek újabb igények, mindig jönnek frissítések és újabb technológiák, változtatási igények és plusz funkciók, így elengedhetetlen ez egyedileg fejlesztett szoftver folyamatos karbantartása.

Tényleg drágább az egyedi fejlesztés, mint a dobozos weboldal?

Erre az egyetlen és jó válasz az, hogy: Attól függ.

Mindig meg kell vizsgálni a rövid és hosszútávú igényeket, a költségvetést és a várható megtérülést.

Elsőre bizonyára olcsóbbnak tűnik a dobozos weboldal, érdemes azonban megfontolt és hosszútávú döntést hozni, mert sok előfizetéses rendszernek magas a „vendor locking”-ja, vagyis amint egyszer beleköltözteti egy cég az adatait, onnantól nagyon erős függés alakul ki, ergo nagyon nehéz és költséges lesz leváltani, ha már nem képes kielégíteni az elvárásokat. Általában a legnagyobb dilemma az, hogy kifizetődő-e kezdetben egy egyszerű doboz rendszert választani, mert ha kis idő múlva kinőjük azt, akkor költség- és időhatékonyabb egyből egy testreszabott, továbbfejleszthető szoftvert készíttetni, amit nem lehet kinőni.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy milyen funkcionalitást szeretnénk a rendszerünknek. Ha ebben olyan tételek is szerepelnek, amik ritkák vagy egyedülállóak, akkor érdemes egyből egyedi fejlesztésre ajánlatot kérni és nem elégetni az értékes időt és pénzt a dobozos szoftverek vagy CMS-ek „reszelésével”, amik végül szinte sosem nyújtanak maradéktalanul tökéletes megoldást.

Hasznos lehet megvizsgálni azt is, hogy mennyi ideje van a megrendelőnek saját magának összerakni a rendszert, és mennyit érne ez az idő akkor, ha egy erre szakosodott céget felkérne a munkára, ő maga pedig a vállalkozás fejlesztésével és operatív feladataival foglalkozna. A végeredmény sok esetben az, hogy egy hozzáértő és profi csapat által készített egyedi weboldal nem csak jóval hamarabb készül el, de testreszabottságának köszönhetően jóval biztosabban is hozza a várt eredményeket.


Amennyiben a Te vállalkozásod is dinamikusan fejlődik, és igényes, funkciókban gazdag weboldalt álmodtál meg, ne várj tovább!

Vegyük fel a kapcsolatot és beszéljük át elképzeléseidet!

Digitális transzformáció.
Vágjunk bele együtt MÉG MA!