Üdv a Composite csapatánál

Telefon: +36 30 484 2226

A vírus hatása a vállalatok életére

A vírus hatása a vállalatok életére

2020.12.21 09:16
Szerkesztő: Karácsony Zsuzsanna

Minden egyik pillanatról a másikra megváltozott március óta Magyarországon is a COVID-19 megjelenésével. Minden, amiről azt hittük még van rá időnk, sajnos kiderült, hogy nincs, amiről úgy gondoltuk nem fontos és mellőzhető, mindennapjaink központi szereplőjévé vált.

Mire elég 24 óra?

Ha korábbi időkre gondolunk, mielőtt a koronavírus felütötte volna a fejét, már akkor érezhettük, hogy sosincs elegendő idő és 24 óra mindig kevés. Mégis most úgy tűnik ez a „luxus” is eltűnt. Míg a legtöbb cég számára már korábban is volt egy adott stratégia a folyamatok digitalizálására és az online tér nagyobb kihasználására 1-3 éven belül, a koronavírus miatt azonban ezt egyik napról a másikra kellett megoldaniuk és alkalmazkodniuk a kialakult helyzethez.

Láthattuk, hogyan került előtérbe a rendelés, az online ügyintézés stb. és azt, hogyan vált központi szereplővé majdnem minden interakciónkban a technika. Jelen helyzetben nem számít más, csak az alkalmazkodás képessége: milyen gyorsan, hatékonyan és hosszútávon milyen stabilan tudja egy adott gazdasági szereplő megoldani a továbbiakban a működését.

De ebben is lehet természetesen pozitívumot találni: a kényszer a technikai fejlődésre, a későbbiekben is rendkívül hasznos lehet, és valószínűleg nagyobb sikereket is elérhetünk általa.

A megfelelően digitalizált cégek esetében nem jelentett kihívást a mobilitás, automatizálás, távoli munkát támogató eszközök használata. Ellentétben például, ahol az élőmunka dominált hatalmas kockázatot jelentett az üzlet és nem mellesleg a munkatársak egészsége szempontjából a gyors és esetlegesen hibás reagálás az eseményekre.

Mik segíthetnek a cég operációjában?

A korábban említett virtuális meeting room szolgáltatások, mint a Teams, Zoom helyettesíthetik a megbeszéléseket, lehetőséget biztosít a visszahallgatásra, amely sokszor rendkívül előnyös lehet, illetve a képernyő megosztása a munkatársakkal megkönnyíti a kommunikációt a feladatok kiosztásánál. A felhőalapú megoldások révén pedig lehetőség nyílik a dokumentumok közös szerkesztésére is.

Az előbb felsorolt folyamatok azonban csak a háttérben történnek, de az ügyfelekkel való kapcsolattartásban is változtatni kellett. Nagyobb hangsúlyt helyeződött szintén a telefonos és online csatornákra és egyre jobban terjednek el a chatbot és IVR megoldások is a piacon.

Egyszerűnek tűnik, a kivitelezés azonban számos kihívást rejt magában

Vállalaton belüli kapcsolattartás és kollaboráció általában jól és könnyen kezelhető, de pl.: a beszállítókkal, ügyfelekkel, tanácsadókkal történő digitális együttműködés egyáltalán nem olyan egyszerű. Fel kell tehát készülnie minden vállalatnak arra, hogy a tartós otthoni munkavégzés esetén a külső kollégákkal is megfelelően tudják tartani a kapcsolatot.

A külső kapcsolattartás mellett biztosítani kell ezenkívül az otthoni munkavégzés megfelelő kereteit, gondolva itt a laptop, telefon biztosítására, sávszélesség, VPN tesztelésére stb. esetleges képzésre, segítségnyújtásra.

Mindemellett persze sajnos vannak esetek, amikor bizonyos szerepkörű munkavállalók jelenlétét nem lehet nélkülözni. Természetesen a megfelelő elővigyázatossággal, terek elkülönítésével, szabályok betartásával minimalizálni lehet a vírus terjedését, de fontos, hogy a tartózkodás az újítástól pedig nem lehet megoldás. Talán most átvészeli a cég komolyabb technológiai fejlesztések nélkül, de jövőben egyre nagyobb teret fognak kapni a mostani helyzetben kialakult megoldások.

Új kérdések merülnek fel: hogyan ellenőrizze a cég az alkalmazottai munkáját?

Egy olyan új eljárásrendet kell kialakítani, amely igazodik az új rendszerhez. Kinek, mihez lehet jogosultsága, hozzáférése például? Hogyan lehet a lehető leggördülékenyebb a belső kommunikáció? A dolgozók tényleg felelős és hiteles forrásból kapják az információkat? Hogyan kerülhet sor a munkavállalók képzésére, esetleg a munkavégzéshez elengedhetetlen informatikai tudás elsajátítására? Figyelni kell ezenkívül minden esetben az adatok megfelelő védelmére, kezelésére, az online etikettre stb.

Összességében láthatjuk, hogy azok a cégek, ahol képesek rugalmasan és kisebb károk, áldozatok árán reagálni a COVID-19 járványra nagy sikereket érhetnek el és a későbbiekben  nagyon jó alapot adhatnak a fejlődésnek. A feladat jelen helyzetben nem könnyű és főleg az idő rövidsége miatt nehéz: a távoli munkavégzést támogató berendezések, szabályok biztosítása, munkafolyamatok gördülékeny elvégzését segítő megoldások létrehozása, mindezt persze rendkívül gyorsan.

Miben tudunk mi segíteni?

Aki úgy gondolja, hogy nem érdemes most hirtelen váltania, hiszen a járvány után minden visszaáll a rendes kerékvágásba, sajnos téved. Már semmi sem lesz ugyanaz és fel kell venni a versenyt. Cégünk segít az egyszerű, belső és külső kommunikációs folyamatokat segítő fejlesztésekben, illetve ha úgy érzi itt az ideje a váltásnak, szintén jó helyen jár. Weboldal- webshopkészítés, alkalmazásfejlesztésben kérjen tőlünk árajánlatot és mi még aznap felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Hírlevél