A vírus hatása a vállalatok életére - Composite Solutions
Composite Solutions

A vírus hatása a vállalatok életére

A vírus hatása a vállalatok életére

Mire elég 24 óra?

Ha korábbi időkre gondolunk, mielőtt a koronavírus felütötte volna a fejét, már akkor érezhettük, hogy sosincs elegendő idő és 24 óra mindig kevés. Mégis most úgy tűnik ez a „luxus” is eltűnt. Míg a legtöbb cég számára már korábban is volt egy adott stratégia a folyamatok digitalizálására és az online tér nagyobb kihasználására 1-3 éven belül, a koronavírus miatt azonban ezt egyik napról a másikra kellett megoldaniuk és alkalmazkodniuk a kialakult helyzethez.

Láthattuk, hogyan került előtérbe a rendelés, az online ügyintézés stb. és azt, hogyan vált központi szereplővé majdnem minden interakciónkban a technika. Jelen helyzetben nem számít más, csak az alkalmazkodás képessége: milyen gyorsan, hatékonyan és hosszútávon milyen stabilan tudja egy adott gazdasági szereplő megoldani a továbbiakban a működését.


De ebben is lehet természetesen pozitívumot találni: a kényszer a technikai fejlődésre, a későbbiekben is rendkívül hasznos lehet, és valószínűleg nagyobb sikereket is elérhetünk általa.

A megfelelően digitalizált cégek esetében nem jelentett kihívást a mobilitás, automatizálás, távoli munkát támogató eszközök használata. Ellentétben például, ahol az élőmunka dominált hatalmas kockázatot jelentett az üzlet és nem mellesleg a munkatársak egészsége szempontjából a gyors és esetlegesen hibás reagálás az eseményekre.


Mik segíthetnek a cég operációjában?

A korábban említett virtuális meeting room szolgáltatások, mint a Teams, Zoom helyettesíthetik a megbeszéléseket, lehetőséget biztosít a visszahallgatásra, amely sokszor rendkívül előnyös lehet, illetve a képernyő megosztása a munkatársakkal megkönnyíti a kommunikációt a feladatok kiosztásánál. A felhőalapú megoldások révén pedig lehetőség nyílik a dokumentumok közös szerkesztésére is.

Az előbb felsorolt folyamatok azonban csak a háttérben történnek, de az ügyfelekkel való kapcsolattartásban is változtatni kellett. Nagyobb hangsúlyt helyeződött szintén a telefonos és online csatornákra és egyre jobban terjednek el a chatbot és IVR megoldások is a piacon.


Egyszerűnek tűnik, a kivitelezés azonban számos kihívást rejt magában

Vállalaton belüli kapcsolattartás és kollaboráció általában jól és könnyen kezelhető, de pl.: a beszállítókkal, ügyfelekkel, tanácsadókkal történő digitális együttműködés egyáltalán nem olyan egyszerű. Fel kell tehát készülnie minden vállalatnak arra, hogy a tartós otthoni munkavégzés esetén a külső kollégákkal is megfelelően tudják tartani a kapcsolatot.


A külső kapcsolattartás mellett biztosítani kell ezenkívül az otthoni munkavégzés megfelelő kereteit, gondolva itt a laptop, telefon biztosítására, sávszélesség, VPN tesztelésére stb. esetleges képzésre, segítségnyújtásra.

Mindemellett persze sajnos vannak esetek, amikor bizonyos szerepkörű munkavállalók jelenlétét nem lehet nélkülözni. Természetesen a megfelelő elővigyázatossággal, terek elkülönítésével, szabályok betartásával minimalizálni lehet a vírus terjedését, de fontos, hogy a tartózkodás az újítástól pedig nem lehet megoldás. Talán most átvészeli a cég komolyabb technológiai fejlesztések nélkül, de jövőben egyre nagyobb teret fognak kapni a mostani helyzetben kialakult megoldások.


Új kérdések merülnek fel: hogyan ellenőrizze a cég az alkalmazottai munkáját?

Egy olyan új eljárásrendet kell kialakítani, amely igazodik az új rendszerhez. Kinek, mihez lehet jogosultsága, hozzáférése például? Hogyan lehet a lehető leggördülékenyebb a belső kommunikáció? A dolgozók tényleg felelős és hiteles forrásból kapják az információkat? Hogyan kerülhet sor a munkavállalók képzésére, esetleg a munkavégzéshez elengedhetetlen informatikai tudás elsajátítására? Figyelni kell ezenkívül minden esetben az adatok megfelelő védelmére, kezelésére, az online etikettre stb.

Összességében láthatjuk, hogy azok a cégek, ahol képesek rugalmasan és kisebb károk, áldozatok árán reagálni a COVID-19 járványra nagy sikereket érhetnek el és a későbbiekben nagyon jó alapot adhatnak a fejlődésnek. A feladat jelen helyzetben nem könnyű és főleg az idő rövidsége miatt nehéz: a távoli munkavégzést támogató berendezések, szabályok biztosítása, munkafolyamatok gördülékeny elvégzését segítő megoldások létrehozása, mindezt persze rendkívül gyorsan.


Miben tudunk mi segíteni?

Aki úgy gondolja, hogy nem érdemes most hirtelen váltania, hiszen a járvány után minden visszaáll a rendes kerékvágásba, sajnos téved. Már semmi sem lesz ugyanaz és fel kell venni a versenyt. Cégünk segít az egyszerű, belső és külső kommunikációs folyamatokat segítő fejlesztésekben, illetve ha úgy érzi itt az ideje a váltásnak, szintén jó helyen jár. Weboldal- webshopkészítés, alkalmazásfejlesztésben kérjen tőlünk árajánlatot és mi még aznap felvesszük Önnel a kapcsolatot.


Digitális transzformáció.
Vágjunk bele együtt MÉG MA!