Hogyan értelmezzük a platformfüggetlenséget - Composite Solutions
Composite Solutions

Hogyan értelmezzük a platformfüggetlenséget

Hogyan értelmezzük a platformfüggetlenséget

Tekintsünk egy kicsit visszább az időben. Pár évvel ezelőtt, mikor még az okostelefonok csak gyerekcipőben jártak könnyebb volt egy szoftverfejlesztőnek az élete. Abból a szempontból volt könnyebb, hogy léteztek asztali alkalmazások és léteztek weboldalak. Ebben az időszakban a platformfüggetlenség abban nyilvánult meg, hogy egy adott alkalmazást szükség volt elkészíteni Windows operációs rendszert futtató eszközökre és unix alapúakra (Linux, Macintosh, stb.).

Ezen felül akkoriban nem volt még akkora divatja a weben keresztül használható komplex alkalmazásoknak, illetve egy weboldallal szemben nem volt elvárás, hogy 15 féle képernyőméretnél is megállja a helyét. Jelenleg ez mind-mind egy alapkövetelmény.


Reszponzív weboldalak


Platformfüggetlen


Az egyik iránya a platformfüggetlenségnek - és talán a legegyszerűbb iránya - a webes alkalmazások esetén az, hogy az okostelefonokon más elrendezésben ugyan, de olvashatóan és tökéletesen használhatóan kell megjelennie a webes alkalmazásainknak. Itt sok kompromisszumot kell kötni megjelenítés ügyileg, viszont tekintve, hogy az embereknek a többsége a telefonján nézi meg a legtöbb webes tartalmat, így szinte fontosabb ez a felület használhatósága, mint az asztali böngészők számára kialakított oldal.

A reszponzív webfejlesztéshez léteznek különböző jól bevált eszközök és praktikák, amik nagyban megkönnyítik az ember életét. Ilyen eszköz a Bootstrap. Röviden a bootstrap egy szabadon elérhető keretrendszer, ami biztosít a fejlesztők számára egy rendkívül széleskörű stíluskészletet előre lefejlesztett stílusfájlokkal, melyeket csak be kell építeni az oldalra. Ennek használatával nem kell teljesen nulláról megírnunk az összes stílusfájlt az oldalainkhoz, csak testre kell szabni egy már sztenderdizált megoldást.

A Bootstrap alapvetően reszponzív kialakítású, egyes elemei már eleve úgy vannak fejlesztve, hogy felkészítik a felületeket különböző lehetséges méretezésű kijelzőkre.


Mobilalkalmazások



Tegyük fel van egy olyan igénye egy vállalatnak, hogy egy rendszert több irányból szeretnének kezelni, viszont a mobilos webfelület valamilyen oknál fogva kevésnek bizonyul – például szükség van push értesítésekre. Ilyen esetben szükség van a program szegmentálására. Itt jönnek elő olyan fogalmak először igazán, hogy backend és frontend.


A leegyszerűsítve nézzük a dolgot, a backend egy szerveren futó háttérrendszer, ami az adatokat kezeli és módosítja. Itt történnek a sok számítást igénylő feladatok és itt férünk hozzá bizonyos adatbázisokhoz. A backend rendszerhez felhasználó csak a hozzá tartozó frontend irányából, azon keresztül fér és férhet hozzá. Ha szépen leválasztjuk ezeket egymásról, akkor sokkal többet nyerünk ezzel, mint egy szép kódbázist.


Ha különálló egység a backend, akkor bármilyen frontendet tudunk elétenni, ugyanis sehol nem függ a logika a megjelenítéstől.


A frontend maga a felület, amit a felhasználó lát, nyomogat, olvas, stb. Ha van egy skálázható stabil backend rendszerünk, azt használni tudja szimultán több frontend is, így érhetjük el a kívánt hatást: ugyanaz a funkcionalitás, többféle felület.

Digitális transzformáció.
Vágjunk bele együtt MÉG MA!